Covid revalidatie | Het verhaal van Lisa

Ziek geworden van Corona 

In februari kwam mijn oudste zoon ziek thuis en heeft zich gelijk laten testen… Positief! Mijn man, twee andere zoons en ik hebben ons op 1 maart laten testen. Ook positief! We zijn toen allemaal in quarantaine gegaan.  

De jongens hoesten en zijn verkouden. Ik had amper klachten tot einde van die week. Ik kreeg hoge koorts, was slap op de benen en moest veel hoesten. Alles deed zeer. Na een week kwam ik beetje bij mijn positieven. Ik had toch maar de huisarts gebeld. Het bleek dat ik een flinke longontsteking erbij had. Ik kreeg geen antibioticakuur, ik moest zelf het virus door mijn lichaam laten wegwerken.  

Het ging in week 3 ook iets beter. De koorts daalde en ik at weer wat. Wel was ik heel erg aan het hijgen bij alles wat ik deed. (Ik ben ook astmapatiënt) Maar de vierde week ontstond er pijn in me linkerflank. Ik dacht dat gaat wel over… Maar nee, ik kon bijna niet ademen en het deed heel erg pijn. Op dinsdagnacht zat ik in het ziekenhuis. Wat een pijn! Alle waardes waren binnen de normen. Een beetje geknisper op de long en ik krijg morfine. Vervolgens werd ik na een half uur weer gecheckt. Ik had longontsteking en meerdere embolieën in beide longen. De pijn nam maar iets af. Ik kon weer naar huis! Vervolgens had ik thuis overleg gehad met de huisarts. De morfine heeft maar voor 3 uurtjes geholpen. Bij het beluisteren van longen was heel veel geknisper over bijna de hele long. Dus woensdag was ik weer naar het ziekenhuis gegaan. Er werd weer een longfoto gemaakt. Hierop waren vlekken op de longen te zien. Vervolgens kreeg ik een zware antibioticakuur voor 10 dagen. De pijnstilling helpt nog niet. Doordat ik ook een gekneusde rib had, deed hoesten vreselijk zeer. Ik ben uitgeteld… Dit is Covid-19 en dit kan het dus ook doen met je!  

Mijn mannen thuis moeten alles overnemen en zien mama als een wrak. Gelukkig zijn mijn mannen niet zo ziek geweest als ik en waren zij al met 3 weken door de GGD als niet meer besmettelijk verklaard. 

Nadat ik twee dagen thuis was, was ik nog steeds drijfnat van de aanvallen. Ben 5 kg kwijt door pijn maar toch verbeter ik iets. Pijn in mijn rib is wat milder en ik hoop dat als die kuur af is, ik ook niet meer zo kortademig ben en dat hoesten over is. Ik heb echt een pakkie uitgedaan.  

Ik denk dat mijn herstel nog best lang gaat duren want ik moet conditie en zuurstof genoeg krijgen. Ik en mijn mannen thuis zullen blij zijn als dit pijnlijke gebeuren afgelopen is, ik ben een keiharde voor mezelf, maar heb in die pijnlijke aanvallen met hoestbuien flink tranen gelaten. Ik had al geen lucht, dus moest ik mezelf snel herpakken… Elke dag beetje meer energie en minder pijn, opknappen nu. Het gaat nu goed met mij maar het ook had anders af kunnen lopen… 

Corona revalidatie bij Amber

In mei 2021 werd ik benaderd door Jaap van My Medical Centre. Hij zag mijn verhaal op social media voorbij komen en hij stelde voor om Corona revalidatie te starten. Ik wilde graag herstellen en mijn dagelijkse activiteiten weer kunnen oppakken dus ik heb mij hiervoor aangemeld. Vanaf mei ben ik gestart met Covid revalidatie. Ik train nu twee keer in de week onder begeleiding van Amber. 

Aan het begin revalidatietraject had ik veel last van benauwdheid bij inspanning en merkte ik dat de kracht in mijn benen achteruit was gegaan.

Nu na 2,5 maand is de kracht in mijn benen verbetert en ervaar ik nauwelijks meer een benauwd gevoel. Daarnaast heb ik het plezier in het sporten terug!

We mixen krachttraining met conditieoefeningen en passen dit naar niveau aan. Voorbeelden hiervan zijn een Squat, Step-up en Back row. Er wordt 30 min getraind maar er is in overleg ruimte om iets eerder op te warmen en na de training de oefeningen nog af te maken.