Instabiliteit van de pols

Wat is instabiliteit van de pols? 

Het polsgewricht wordt gevormd door de handwortelbeentjes, ellepijp en spaakbeen. Er zijn acht handwortelbeentjes die in twee rijen van vier. De vier grenzend aan de ellepijp en spaakbeen zijn deel van het polsgewricht. De pols is omringd door ligamenten en spieren die een samenspel vormen en zo de stabiliteit kunnen waarborgen. Als er een verstoring van een of meerdere structuren is kan er een instabiliteit van de pols ontstaan. Dit kan resulteren in beperking van alledaagse activiteiten en sport. 


Hoe herken ik instabiliteit van de pols (wat zijn de symptomen?)  

Een kenmerkend symptoom is een instabiel gevoel van de pols bij het belasten ervan. Naast instabiliteit kan belasting pijnlijk zijn, maar in ernstigere gevallen kan pijn ook in rust aanwezig zijn. De pols zou door de instabiliteit kracht kunnen verliezen, mobiliteit kunnen verliezen en kunnen kraken/knakken bij het bewegen ervan (crepitaties).  


Wat zijn de oorzaken van instabiliteit van de pols? 

Instabiliteit van de pols ontstaat als een of meerdere structuren die bijdraagt aan de stabiliteit is niet naar behoren functioneert. Dit kunnen spieren en/of ligamenten zijn. Ook kan een aandoening van de botten resulteren in instabiliteit. 

Mogelijke oorzaken die resulteren in instabiliteit van de pols: 

  • Fractuur van botstructuren 
  • Scheuring van een of meerdere ligamenten 
  •  Overbelasting van de pols 
  • Spierscheurtje 
  • TFCC letsel 
  • Oprekking van het kapsel van de pols 


Het diagnosticeren van instabiliteit van de pols 

Middels een vraaggesprek komt de arts of fysiotherapeut al veel te weten over de aard van de klacht. De symptomen die de patiënt aangeeft in het vraaggesprek in combinatie met uitkomsten uit het onderzoek zullen leiden tot de diagnose. De fysiotherapeut of arts zal in het onderzoek bekijken welke structuren niet naar behoren functioneren. De fysiotherapeut zal aan de hand hiervan een passend behandelplan opzetten. 


Het behandelen van instabiliteit van de pols 

De behandeling verschilt per aangedane structuur. Bij overbelasting van structuren rondom de pols, zal er in eerste instantie rustiger aan gedaan moeten worden. Nadat de klachten door het nemen van rust minder worden, dient er gestart te worden met oefentherapie om de stabiliserende structuren rondom de pols te verstevigen. Door het verhogen van de belastbaarheid zal de pols meer belasting aan kunnen en dus minder snel opnieuw overbelast raken.  

Een scheuring van een bandje kan met behulp van een spalk uit zichzelf herstellen, mits het om een milde scheur gaat. Bij een ernstigere scheur is een operatie nodig om. Na de immobilisatie of de operatie, dient er gestart te worden men fysiotherapie om de belastbaarheid weer geleidelijk op te bouwen. Zo is de kans op recidiverende klachten minimaal.

Oefeningen