Ellepijp fractuur

Wat is een ellepijp fractuur?  

Het ellebooggewricht wordt gevormd door drie botstukken, de ellepijp, spaakbeen en het opperarmbeen (bovenarm). Het botstuk waar men aan denkt als het over de elleboog gaat (het puntje) is het Olecranon, deel van de ellepijp. 

Een Olecranon fractuur, oftewel ellepijp fractuur, is een breuk van het botstuk aan de achterzijde van het ellebooggewricht. Het ontstaansmoment van een fractuur gaat gepaard met een hevige pijnscheut, in dit geval aan de elleboog. Bot is erg sterk en breekt niet zomaar, er moet een grote kracht op het Olecranon uitgeoefend worden wil het resulteren in een breuk. Dit gebeurt dan ook meestal bij een trauma waarbij de elleboog een flinke klap krijgt. Soms ontstaat er bij zo’n klap niet alleen een breuk, maar ook ander letsel zoals het scheuren van een spier of ligament. 

 
Hoe herken ik een ellepijp fractuur (wat zijn de symptomen?)  

Tijdens het trauma ontstaat meestal een flinke pijnscheut die langzamerhand overgaat in een zeurende pijn. Het bewegen van de elleboog is erg pijnlijk en wordt het liefst ontzien. 

Symptomen van een ellepijp fractuur op een rijtje: 

  • Pijnscheut tijdens trauma aan de achterzijde van de elleboog 
  • Zeurende pijn aan de achterzijde van de elleboog 
  • Zwelling en blauwkleuring  
  • Het bewegen van de elleboog is erg pijnlijk 
  • Vervorming van de elleboog 
  • Bewegingsbeperking   

 

Wat zijn de oorzaken van een ellepijp fractuur? 

Een olecranon fractuur ontstaat door een trauma waarbij het olecranon een harde klap krijgt. Dit kan zijn bij een val maar ook in andere situaties kan het ontstaan. Sporten waarbij vaak op de ellebogen gevallen wordt zijn vaak de boosdoener. Deze sporten zijn: snowboarden, fietsen, voetbal, schaatsen, skateboarden rugby en basketbal. 

Een andere mogelijkheid is dat er een krachtige samentrekking van de triceps ontstaat. De trekkracht van de pees op het bot is dan te groot. Dit kan dan ook resulteren in een fractuur. 

 
Het diagnosticeren van een ellepijp fractuur 

Het vraaggesprek in combinatie met het onderzoek van de fysiotherapeut of arts, roepen de vermoedens op een mogelijk fractuur op. Middels een röntgenfoto in het ziekenhuis kan de fractuur dan met zekerheid worden gediagnosticeerd. 


Het behandelen van een ellepijp fractuur 

Bij een complex fractuur waarbij er botstukken zijn verschoven, dient dit eerst opgelost te worden. De arts zal de botstukken recht trekken (dit gebeurt onder verdoving) en er zal vervolgens operatief een plaatje aangebracht worden die voor immobilisatie van de breuk zorgt. 

Bij een ellepijp fractuur waarbij geen botstukken zijn verschoven, wordt een splint aangebracht die twee tot drie weken blijft zitten. Dit is een soort brace die voor immobilisatie van het gewricht zorgt zodat het bot kan herstellen.   

Bij zowel complexe als minder complexe fracturen zal er vrij snel gestart worden met oefeningen. De fysiotherapeut kan helpen bij de wederopbouw van kracht en mobiliteit die tijdens de immobilisatie periode verloren zijn gegaan.  

Mogelijk inzetbare fysiotherapeutische interventies bij een ellepijpfractuur: 

  • Massage 
  • Dry needling 
  • Mobilisatie technieken 
  • Oefentherapie gericht op kracht/mobiliteit/stabiliteit 
  • Adviseren/informeren op het gebied van belasting 

Oefeningen