Schouderluxatie

Wat is een schouderluxatie? 

Bij een schouderluxatie schiet de schouder ‘uit de kom’. De schouder is een kogelgewricht die bestaat uit een kop en een kom. Bij een trauma kan het voorkomen dat er krachten aan het gewricht trekken die te groot zijn voor de stabiliserende structuren van de schouder. Hierdoor kan het zo zijn dat ligamenten/kapsel scheuren en de schouderkop uit de schouderkom schiet. Dit resulteert op het moment in heftige pijn die kan uitstralen in de arm/hand. Een schouderluxatie ontstaat meestal als gevolg van een trauma tijdens het sporten. Het kan zo zijn dat na het trauma de schouder weer terugschiet, of dat de schouderkop zelf terug geduwd wordt. Het gewricht zal vervolgens bewegelijker en onprettig aanvoelen. Dit komt omdat de ligamenten en het kapsel gescheurd zijn en de schouder niet goed gestabiliseerd wordt. 

 

 

Hoe herken ik een schouderluxatie (wat zijn de symptomen?) 

Personen die waarbij de schouder uit de kom schiet ervaren op dat moment hevige pijn in de schouder die uit kan stralen tot in de arm en vaak zelfs tot in de vingers. Na het trauma is meestal een verschil te zien tussen de geluxeerde schouder en de gezonde schouder. Na het terugzetten van de schouderkop zal de schouder onprettig aanvoelen. Pijn, zwakheid en een instabiel gevoel zijn vaak sensaties die na het trauma opspelen.  

De symptomen van een schouderluxatie op een rijtje: 

  • Hevige pijn rond de schouder tijdens en net na het luxeren 
  • Uitstralende pijn tot in de arm/vingers tijdens en net na het luxeren 
  • Na het terugzetten is er een gevoel van zwakheid, pijn en instabiliteit van de schouder 
  • Instabiliteit komt voornamelijk opzetten wanneer de schouder in 90 graden gezet wordt met een rotatie waarbij de onderarm naar achteren beweegt (abductie met een exorotatie) 

 

 

Wat zijn de oorzaken van een schouderluxatie 

Een luxatie van de schouder ontstaat wanneer er krachten op de schouder komen die te groot zijn om opgevangen te worden door de stabiliserende structuren. Bij een val op gestrekt arm kan dit gebeuren. Door een excessieve zijwaartse beweging van de schouder (abductie) in combinatie met een excessieve rotatie naar buiten (exorotatie) komt er maximale rek op de stabiliserende structuren.  Een anterieure schouder luxatie is hier dan het gevolg van. Een anterieure luxatie (schouderkop schiet aan de voorzijde eruit) komt veel vaker voor dan een posterieure luxatie (schouder schiet aan de achterzijde eruit).  

Een andere mogelijke oorzaak is laxiteit van het schoudergewricht. Door een verminderde stabiliteit van de schouder, die mogelijk ontstaan is door een luxatie in de voorgeschiedenis, is de kans aanwezig dat de schouder sneller uit de kom schiet. 

Het diagnosticeren van een schouderluxatie 

De specialist zal aan de hand van het verhaal van het ontstaan al snel de hypothese schouderluxatie op stellen. Als de schouder nog niet teruggezet is zal dit eerst moeten gebeuren voor er verdere testen uitgevoerd kunnen worden om te kijken in welke mate er sprake is van een instabiliteit. Als de schouder al teruggezet is kunnen deze testen wel ingezet worden. 

Mocht er verdenking zijn op botbreuken dan kan er middels een Röntgen scan meer duidelijkheid gecreëerd worden. Als aanvullend onderzoek kan een CT-scan of MRI ingezet worden om te kijken hoeveel letsel er is aan de ligamenten en het kapsel. 

De behandeling van een schouderluxatie 

De schouder zal eerst teruggezet moeten worden voordat een revalidatie traject begonnen kan worden. De schouderinstabiliteit zal in een behandeltraject met de fysiotherapeut middels verschillende technieken behandeld gaan worden. 

Oefeningen