Spanning gerelateerde nekklachten

Wat zijn spanning gerelateerde nekklachten 

Nekklachten die ontstaan als gevolg van een stressvolle periode noemt men spanning gerelateerde nekklachten. Deze spanning kan ontstaan door een drukke periode op het werk, sport of bijvoorbeeld een gebeurtenis in het leven waarbij veel emoties komen kijken. Het lichaam en geest gaan nauw samen en zulke stressvolle gebeurtenissen kunnen zich naast mentale problemen, ook gaan uiten in lichamelijke klachten. Vaak ontstaan er dan klachten aan de nek en met name een verhoogde spierspanning. Deze resulteren in een pijnlijk gevoel van de nek met soms uitstraling richting een arm en/of het hoofd. 

 

Hoe herken ik spanning gerelateerde nekklachten (wat zijn de symptomen?) 

Indien er sprake is van spanning gerelateerde nekklachten, dient er een periode geweest te zijn waarin er meer stress/druk ervaren is. Er is geen duidelijk moment geweest waarbij het ‘in de nek geschoten is’. Stijve spieren die ’s ochtends bij het opstaan nog stijver aanvoelen, zijn een kenmerk voor spanning gerelateerde nekklachten. 

De symptomen op een rijtje: 

  • Stijf gevoel van de nek 
  • Beperking in draaien, buigen, heffen en/of kantelen van het hoofd 
  • Uitstraling richting het hoofd en/of arm 
  • Ochtendstijfheid 
  • Ervaring van stress (psychologische klachten) 

 

Oorzaken van spanning gerelateerde nekklachten 

Periodes of gebeurtenissen in het leven waarbij er stress ervaren wordt, kan resulteren in spanning gerelateerde nekklachten. Voorbeelden hiervan zijn, een overleden dierbare, werkdruk, conflict op het werk en prestatiedruk op sportgebied. 

Risicofactoren op het ontwikkelen van spanning gerelateerde nekklachten: 

  • Psychologische klachten (bijvoorbeeld burn out klachten) 
  • Hoge werkdruk 
  • Lage stressbestendigheid  

 

Het diagnosticeren van spanning gerelateerde nekklachten 

De fysiotherapeut zal in het vraaggesprek zoeken naar zogenoemde ‘gele vlaggen’. Gele vlaggen staan voor psychologische klachten, waaronder stress.  Naast de gele vlaggen wordt er ook gekeken naar aanwezige zogeheten ‘behandelbare grootheden’. Dit kan een verminderde kracht, mobiliteit en/of stabiliteit zijn. 

 

Behandeling bij spanning gerelateerde nekklachten 

De fysiotherapeut kan doormiddel van verschillende ontspannende technieken de spanning van de rug- en nekspieren reduceren. Door oefentherapie kan de nek versterkt worden, hierdoor zal de belastbaarheid toenemen en zullen er minder snel nekklachten optreden in de toekomst. Aanwezige gele vlaggen waaronder stress worden ook onder de loep genomen. Door bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen kan er meer rust in het lijf en het hoofd gecreëerd worden. 

Oefeningen