Inzakkingsfractuur van de wervelkolom

Wat is een inzakkingsfractuur van de wervelkolom 

Bij een inzakkingsfractuur ontstaat er een inzakking van een of meerdere wervels in de rug. Gezien de wervel(s) inzakken ontstaat er ernstige pijn in de rug. Er zijn twee soorten inzakkingsfracturen: 

  • Stabiele inzakkingsfractuur 
  • Het ruggenmerg (deel van het zenuwstelsel en gelegen binnen de wervels) is niet beschadigd 
  • Instabiele inzakkingsfractuur 
  • Het ruggenmerg (deel van het zenuwstelsel en gelegen binnen de wervels) is beschadigd 

 

Hoe herken ik een inzakkingsfractuur van de wervelkolom (wat zijn de symptomen?) 

Bij een inzakkingsfractuur ontstaat er ernstige pijn in de rug. Bewegen kan de pijn enorm doen toenemen en vaak ontstaat er een ander looppatroon waarbij er een voorover gebogen houding ontstaat. Een inzakkingsfractuur kan gepaard gaan met een beschadiging van het ruggenmerg. Hierdoor kan het zijn dat er naast hevige pijn in de rug ook neurologische verschijnselen kunnen ontstaan. Bij een trauma als oorzaak van een inzakkingsfractuur kan het zelfs in de ernstigste gevallen zijn dat er sprake is van een verlamming. 

De symptomen op een rijtje: 

  • Ernstige pijn in de rug 
  • Voorover gebogen houding  
  • Neurologische verschijnselen 
  • Verlamming  

 

Oorzaken van een inzakkingsfractuur van de wervelkolom 

Er kan voorafgaand bij een inzakkingsfractuur sprake zijn van een trauma. Daarnaast kan het ontstaan door botontkalking, ook wel osteoporose genoemd. Hierdoor neemt de dichtheid van bot af en kan het op een gegeven moment het gewicht van het lichaam niet meer dragen. Het gevolg kan dan een inzakkingsfractuur zijn. 

 

Het diagnosticeren van een inzakkingsfractuur van de wervelkolom 

In eerste instantie is het van belang dat er vastgesteld wordt of er sprake is van een stabiele of een instabiele inzakkingsfractuur. Om te bevestigen dat er sprake is van een inzakkingsfractuur zal er een röntgenfoto gemaakt worden. 

 

De behandeling bij een inzakkingsfractuur van de wervelkolom 

Als er sprake is van een instabiele inzakkingsfractuur zal er een operatieve ingreep nodig zijn. Na de operatie kan een fysiotherapeut erbij helpen om de rug weer sterk en mobiel te krijgen. 

Een stabiele inzakkingsfractuur wordt met een conservatieve aanpak behandelt. Middels een brace zal  de rug geïmmobiliseerd worden om te zorgen dat er geen verdere schade aan de structuren van de rug optreedt. In het begin van het herstel wordt soms bedrust geadviseerd. In het verdere revalidatieproces is het erg belangrijk dat er bewogen wordt. Het herstel van de wervel zal ongeveer zes weken duren. Na zes weken immobilisatie kan de fysiotherapeut middels oefentherapie de rug weer versterken en mogelijk weer mobiel krijgen.