Osgood schlatter

Wat is osgood schlatter? 

Bij osgood schlatter wordt er pijn ervaren onder de knieschijf die vooral na activiteit opspeelt, zoals hardlopen, traplopen en springen. Het is een klacht die voornamelijk bij jongeren en pubers in de groei voorkomt. Het is een irritatie van de groeiplaat op het scheenbeen. De spieren aan de voorzijde van het bovenbeen, de quadriceps, hechten aan op deze groeiplaat. Bij intensief gebruik van deze spiergroep komt er veel trekkracht op deze groeischijf te staan. Overmatig gebruik van deze pees kan resulteren in overbelasting/irritatie van de groeischijf van het scheenbeen.  

 

Hoe herken ik osgood schlatter (wat zijn de symptomen?) 

De pijn zit gelokaliseerd aan de voorzijde van het scheenbeen, net onder de knieschijf. Deze pijn wordt geprovoceerd wanneer de quadriceps gebruikt worden. Denk hierbij aan springen, rennen, traplopen, etc. Daarnaast is het drukken op de aanhechting van de quadriceps, de groeischijf, ook pijnlijk.  

De symptomen van osgood schlatter op een rijtje: 

  • Pijn onder de knieschijf 
  • Activiteiten waar de quadriceps bij actief zijn provoceren de klacht 
  • Hurken is pijnlijk 
  • Drukken op de groeischijf is pijnlijk 
  • Knobbel ter hoogte van de knieschijf 
  • Het klachtenbeeld is wisselend 

 

Wat zijn de oorzaken van osgood schlatter? 

Osgood schlatter ontstaat in de groei van jongeren/adolescenten. Tijdens een groeispurt groeien de botten erg snel. De pezen rekken niet op dat tempo mee waardoor er automatisch meer rek op de pezen ontstaat. Jongeren die dan ook nog eens veel sporten en dus veel hun quadriceps gebruiken, hebben een grotere kans op het ontwikkelen van osgood schlatter. 

 

Het diagnosticeren van osgood schlatter 

De diagnose van osgood schlatter kan gesteld worden door de huisarts of fysiotherapeut. De leeftijd van de patiënt in combinatie met het klachtenbeeld zal al snel de indruk geven dat het om osgood schlatter gaat. Aanvullend onderzoek, zoals bijvoorbeeld een MRI-scan, kan soms ingezet worden om de diagnose met zekerheid te stellen. 
 

Het behandelen van osgood schlatter 

Helaas kan de fysiotherapeut de klacht niet oplossen. Osgood schlatter zal pas over gaan wanneer de patiënt is uitgegroeid. Dit proces verschilt per persoon, de een heeft twee jaar nodig en de ander een paar maanden. De fysiotherapeut kan wel helpen om adequaat om te gaan met de klacht. Zo kan er in samenspraak een plannetje gemaakt worden op het gebied van de belastbaarheid om klachten te verminderen. Middels spierontspannende oefeningen kan de fysiotherapeut aanwezige spierspanning verminderen. Na herstel kan er ter hoogte van waar de groeischijf zat nog wel een botknobbel blijven zitten, dit kan verder geen kwaad. Osgood schlatter heeft geen negatief effect op de groei, het is alleen ervervelend. 

Oefeningen