Slijmbeursontsteking schouder

Wat is een slijmbeursontsteking van de schouder? 

Een slijmbeurs is een zakje vocht die fungeert als stootkussen tegen bij het bewegen. In het schoudergewricht zitten meerdere slijmbeurzen. Een slijmbeurs kan overbelast worden en hierdoor gaan irriteren. Als gevolg daarvan kan er een ontsteking ontstaan waardoor de slijmbeurs opzwelt en pijn veroorzaakt in de schouder bij bepaalde bewegingen. Door de zwelling van de slijmbeurs wordt de subacromiale ruimte verkleind en komen structuren in deze ruimte onder compressie bij bewegingen.  Dit kan resulteren in een SAPS. De subacromiale ruimte is een ruimte tussen de schouderkop en het schouder dak. Hier lopen pezen van de spieren die zich rond het schouderblad bevinden. 

 

Hoe herken ik een slijmbeursontsteking (wat zijn de symptomen?) 

Door de verkleining van de subacromiale ruimte komt er compressie op structuren die daar doorheen lopen. Dit kan resulteren in klachten bij bewegingen die voornamelijk boven de 90 graden van de schouder uitgevoerd worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bovenhands iets uit een kastje pakken. Deze pijn rond de schouder kan uitstraling richting de arm, deze pijn is dus gerelateerd aan de slijmbeursontsteking 

De symptomen van een slijmbeursontsteking op een rijtje: 

  • Pijn in de schouder 
  • Moeite om arm of schouder te bewegen 
  • Uitstralende pijn in de arm en soms zelfs tot in de hand 
  • Pijn wordt ’s nachts vaak erger 

 

Wat zijn de oorzaken van een slijmbeursontsteking van de schouder? 

Overbelasting is de meest voorkomende oorzaak van een slijmbeursontsteking van de schouder. Mensen die een zwaar beroep hebben waar veel druk op het schoudergewricht komt en waarbij er veel van de spieren rond de schouder gevraagd wordt, hebben meer risico om hun schouder/slijmbeurs te overbelasten. Door veel druk op de schouder schuren de pezen als het ware harder over de slijmbeurs heen. Dit kan leiden tot irritatie en op langer termijn een ontsteking. 

Naast overbelasting is het ook mogelijk dat er een slijmbeursontsteking ontstaat door een klap op de schouder. Bij bijvoorbeeld een val op de schouder kan de slijmbeursontsteking een flinke knal krijgen. Hierdoor kan de slijmbeurs gaan ontsteken. 

Een bacteriële infectie kan ook aan de basis staan van een slijmbeursontsteking, maar dit kom niet vaak voor. 

Risicofactoren die de kans op een slijmbeursontsteking van de schouder vergroot: 

  • Zwaar werk waarbij veel druk op de schouder komt en er veel van de spieren van de schouder gevraagd wordt 
  • Bovenhandse sporten (handbal, honkbal, etc) 

 

Het diagnosticeren van een slijmbeursontsteking van de schouder 

Bij de intake zal de specialist op zoek gaan naar factoren die geresulteerd hebben tot het ontwikkelen van een slijmbeursontsteking. Een val of verandering van het leefpatroon die voor meer belasting van de schouder zorgt (zoals vaker sporten), zijn punten die mogelijk oorzakelijk kunnen zijn. Tijdens het onderzoek zal de specialist kijken of er sprake is van ontstekingsverschijnselen zoals roodheid, warmte en zwelling. Mogelijke bewegingsbeperkingen en andere verschijnselen worden in het onderzoek ook in kaart gebracht. 

 

De behandeling van een slijmbeursontsteking 

In veel gevallen gaat een slijmbeursontsteking vaak vanzelf weg als er adequaat mee omgegaan wordt. Mocht dit niet het geval zijn dan kan de fysiotherapeut hier middels adviezen en informatie helpen. Middels deze adviezen en informatie wordt de kennis over de klacht groter en zal er op de juiste manier omgegaan worden met de schouder.  Het is namelijk belangrijk dat er bij zo’n ontsteking genoeg rust genomen wordt zodat het lichaam de ontsteking kan genezen. Bij continuering van overbelasting zal de klacht niet overgaan en kan deze zelfs erger worden.  

Naast fysiotherapie zijn er nog een aantal andere mogelijke interventies die toegepast kunnen worden: 

  • Pijnstillers met ontstekingsremmende werking 
  • Corticosteroïden injectie (ontstekingsremmer) 
  • Operatieve ingreep, als laatste redmiddel