Cubitaal tunnelsyndroom

Wat is het cubitaal tunnelsyndroom? 

Bij het cubitale tunnelsyndroom zijn er klachten aanwezig door compressie op een zenuw, de nervus ulnaris. Deze zenuw loopt aan de binnenzijde van de bovenarm en gaat vervolgens door een tunnel, die gevormd wordt door een ligament en botstukken, richting de pinkzijde van de hand.  

Compressie op deze zenuw kan resulteren in klachten die zich rond de elleboog lokaliseren met mogelijke uitstraling in de onderarm en hand. De klachten kunnen resulteren in afname van de kwaliteit van alledaagse activiteiten.  


Hoe herken ik het cubitaal tunnelsyndroom (wat zijn de symptomen?) 

Het cubitaal tunnelsyndroom kenmerkt zich met tintelende klachten in de elleboog tot en met in de pink. Naast een tintelend gevoel kan krachtsverlies en een gevoelsstoornis ontstaan in de elleboog, onderarm, hand (pinkzijde) en pink.  

Het buigen van de elleboog kan zorgen voor provocatie van klachten. 

 

Wat zijn de oorzaken van het cubitaal tunnelsyndroom? 

Het ontstaan van het cubitaal tunnelsyndroom gebeurt wanneer er compressie op de nervus ulnaris ontstaat. Deze compressie kan komen door verschillende oorzaken: 

  • Een val/ongeluk op de elleboog 
  • Veelvuldig strekken en buigen van de elleboog tegen weerstand 
  • Repetitief verspringen van de zenuw over het onderliggende botstuk 
  • Te nauwe band die over de zenuw heen loopt 


Het diagnosticeren van het cubitaal tunnelsyndroom 

Uit het vraaggesprek vallen voor een fysiotherapeut de symptomen op. Deze zijn namelijk typerend voor zenuw gerelateerde klachten. In het onderzoek zal de fysio/arts testen doen gericht op kracht en sensibiliteit. De combinatie van deze symptomen met de bevindingen uit het onderzoek, vormen de basis om de diagnose cubitaal tunnelsyndroom vast te stellen. Middels een EMG kan de diagnose cubitaal tunnelsyndroom bevestigd worden. 

 

Het behandelen van het cubitaal tunnelsyndroom 

Om de klachten te laten doen afnemen is rust geïndiceerd. Dit resulteert vaak al in vermindering van klachten en kan het probleem oplossen. Echter, als de klachten aanhouden is een operatie mogelijk. De band die voor compressie zorgt kan dan doorgesneden worden zodat er meer ruimte ontstaat voor de zenuw, of kan de zenuw verlegd worden. De klachten zullen na de operatieve ingreep langzaam afnemen en verdwijnen. 

Oefeningen