Lage rug Artrose (slijtage)

Wat is lage rug artrose? 

Artrose wordt in de volksmond ook wel slijtage genoemd. Meestal komt artrose/slijtage bij ouderen voor aangezien hun gewrichten simpelweg al langer meegaan en dus al meer hebben verdragen dan een jonger persoon. Bij iedereen treedt slijtage op naarmate we ouder worden. Vaak wordt er vanuit gegaan dat artrose altijd gepaard gaat met pijnklachten, maar dit is niet altijd het geval. Bij de een uit artrose van de lage rug zich wel in pijnklachten en bij de ander niet. Bij lage rug artrose ontstaat een degeneratief proces waarbij slijtage van de tussenwervelschijven optreedt.  

 

Hoe herken ik lage rug artrose (wat zijn de symptomen)? 

Een typische klacht bij lage rug artrose is stijfheidZeker ’s ochtends is de lage rug stijf. Spieren worden ook stijf omdat ze door de beperkte gewrichten van de wervelkolom niet goed hun werk kunnen doen. Ze verzwakken en worden sneller moe.  

De symptomen op een rijtje: 

  • Stijfheid van de lage rug 
  • Ochtend stijfheid 
  • Verzwakte spieren (sneller moe) 
  • Kou heeft een negatieve invloed op de klachten 

 

Oorzaken van lage rug artrose 

Bij het ouder worden veranderen er wat dingen in het lichaam. De elasticiteit van bindweefsel neemt af en er wordt minder vocht opgeslagen. Dit resulteert in de rug voor het inzakken van de tussenwervelschijven en dus lage rug artrose. Door het inzakken komen de gewrichten van de wervels (facetgewrichten) dichter op elkaar te staan. 

Risicofactoren die degeneratie negatief beïnvloeden: 

  • Leeftijd (>40 jaar) 
  • Lage rug artrose in de familie (erfelijk) 
  • Slechte houding 
  • Levensstijl waarbij het lichaam onder- of overbelast wordt 
  • Overgewicht 
  • X-benen of O-benen 

 

Het diagnosticeren van de aanwezige lage rug artrose 

De fysiotherapeut zal bij het horen van een passend symptomenpatroon, op zoek gaan naar zogenoemde ‘behandelbare grootheden’. Dit kan mobiliteit (stijfheid), kracht en/of stabiliteit van de lage rug zijn. 

 

Het behandelen van lage rug artrose 

Tot op de dag van vandaag zijn er helaas nog geen behandelmethodes ontwikkeld die artrose/slijtage kunnen verhelpen. Het enige wat mogelijk is, is het remmen van het degeneratieve proces. Dit houdt in dat doormiddel van beweging en eventuele manuele handelingen van de fysiotherapeut, de artrose minder snel ernstigere klachten zal ontwikkelen. De fysiotherapeut kan u helpen doormiddel van mobiliserende technieken en oefentherapie ter verbetering van de kracht en stabiliteit van de lage rug. 

Oefeningen