Nekklachten in combinatie met hoofdpijn

Wat zijn nekklachten in combinatie met hoofdpijn? 

Hoofdpijn kan ontstaan door klachten die gesitueerd zijn in de nek. Een verhoogde spierspanning (hoog) in de nek kan zorgen voor uitstralende pijn richting het hoofd. De verhoogde spierspanning in de nek kan ontstaan als gevolg van bijvoorbeeld stress of een verkeerde houding. Deze hoofdpijn ontstaat vaak aan de achterzijde van het hoofd die doorloopt richting het gezicht. Ook kunnen er uitstralende klachten in de kaak ontstaan, die ook te maken hebben met de nekklachten. Deze hoofdpijn wordt ook wel cervicogene hoofdpijn genoemd. 

Hoe herken ik nekklachten in combinatie met hoofdpijn (wat zijn de symptomen?)  

De nekklachten kunnen zich uiten in een stijve nek met beperking bij het bewegen. Zo kan bijvoorbeeld het draaien van de nek pijnlijk zijn en zorgen voor provocatie van de hoofdpijn. Niet alleen in het hoofd kan uitstralende pijn ervaren worden, ook richting de schouder/arm regio kan er pijn ontstaan. De hoofdpijnklachten omvatten vaker pijn die via de nek en de achterkant van het hoofd doortrekt richting de voorzijde. Spanning gerelateerde hoofdpijn kan vaak beschreven worden als een ‘band gevoel’ om het hoofd. 

De symptomen op een rijtje: 

 • Stijve pijnlijke nek 
 • Hoofdpijn die vanuit de nek en achterkant van het hoofd doortrekt naar voren 
 • Slaapproblemen 
 • Kaakklachten 
 • Duizeligheid 
 • Uitstraling richting de schouder/armen 
 • Zien van vlekken of sterretjes 

 

Wat zijn de oorzaken bij nekklachten in combinatie met hoofdpijn 

Deze nekklachten kunnen ontstaan door het acuut ‘erin schieten’ waarbij ook uitstralende pijn in het hoofd ontstaat.  Een andere mogelijke oorzaak is het overbelasten door de nek door bijvoorbeeld een verkeerde houding. Een ‘forward posture’ is vaak een oorzaak voor het ontwikkelen van nekklachten met daarbij hoofdpijnklachten. Bij een forward posture staat het hoofd wat naar voren uitgestoken. Door deze afwijkende stand van de nek ontstaat er een continue prikkeling van de nek/het hoofd die op langer termijn kan resulteren in overbelasting. Andere factoren zoals stress en werkdruk kunnen ook zorgen voor een toename van spierspanning en op langer termijn voor nekklachten met hoofdpijn.  

Risicofactoren voor het ontwikkelen van nekklachten met hoofdpijn: 

 • Verkeerde (zit)houding 
 • Forward posture van het hoofd 
 • Verminderde beweeglijkheid van de nek (hoog in de nek) 
 • Stress 
 • Werkdruk

Het diagnosticeren van nekklachten in combinatie met hoofdpijn 

De fysiotherapeut zal eventuele afwijkingen van de zit- en sta houding willen bekijken om uit te sluiten dat daardoor geen onnodige prikkeling van de nek ontstaat. De bewegelijkheid van de nek kan zoals eerder vernoemd ook een rol spelen bij het ontwikkelen van hoofdpijnklachten. Kortom, door bepaalde testen af te nemen in combinatie met een grondig onderzoek van de nek, kan er een precieze diagnose gesteld worden. 

Het behandelen van nekklachten in combinatie met hoofdpijn 

Bij de behandeling van deze cervicogene klachten kan fysiotherapie en manuele therapie ingezet worden. Bewegingsbeperkingen en een verkeerde houding kunnen middels manuele technieken en de juiste oefentherapie gecorrigeerd worden. Stijve spieren en pijn kan behandelt worden met spierontspannende technieken zoals massage en/of dry needling. 

Oefeningen