Kniebandletsel 

my-medical-centre-fysiotherapie-aandoeningen-knieklachten-kniebandletsel

Wat is een kniebandletsel 

De knie bestaat uit velen structuren die er samen voor zorgen dat die knie optimaal kan functioneren. Binnenin de knie bevinden zich de menisci en de kruisbanden, aan de buitenzijde van de knie bevinden zich de kniebanden. Een knieband aan de binnenzijde en een knieband aan de buitenzijde. Deze kniebanden zorgen voor stabiliteit en remming van bepaalde bewegingen van de knie, O-benen en X-benen. Bij een kniebandletsel is een van deze banden opgerekt of gescheurd. 

 

Hoe herken ik een kniebandletsel (wat zijn de symptomen?) 

Waar de pijn is gelokaliseerd ligt aan welke knieband is aangedaan. Bij een verrekte/gescheurde buitenste knieband zal de pijn aan de buitenzijde gelokaliseerd zijn. Bij de binnenste bevindt de pijn zich aan de binnenzijde van de knie. Stijfheid en zwelling van de knie is ook vaak aanwezig. 

De symptomen bij kniebandletsel op een rijtje: 

  • Pijn aan de binnen- of buitenzijde van de knie 
  • Stijfheid van de knie 
  • Instabiel gevoel van de knie 
  • Zwelling  
  • Pijn bij het drukken op de knieband. 

 

Wat zijn de oorzaken van een kniebandletsel? 

Bij een kniebandletsel gaat vaak een trauma vooraf. Er komt dan een kracht op de knie die ervoor zorgt dat de knieband fors op rek gebracht wordt waardoor deze verrekt of zelfs scheurt. Bij veel kracht op de buitenzijde van de knie zal de knie in X-been stand gedrukt worden waardoor de binnenste band op rek komt. Als er veel kracht op de binnenzijde van de knie komt, zal de knie in O-been stand gedrukt worden waardoor de buitenste band op rek komt.  

 

Het diagnosticeren van een kniebandletsel 

Bij het vermoeden van betrokkenheid van een van de twee kniebanden zal de fysiotherapeut of de huisarts wat testen uitvoeren. Deze testen brengen de knieband op rek wat, bij verrekking van de band, resulteert in provocatie van pijn. Als er enige twijfel is over een mogelijke scheuring van de band kan er middels een MRI-scan of echo gekeken worden of dit het geval is. 

 

Het behandelen van een kniebandletsel 

Een knieband is een passieve stabilisator van de knie. Bij een verrekking kan de knieband zelf niet getraind worden, maar door de spieren eromheen te trainen kan de stabiliteit verbeterd worden. Bij het verbeteren van deze stabiliteit kan de fysiotherapeut helpen.  

Bij een ruptuur van de knieband kan er, indien er veel klachten door ontstaan, een operatie uitgevoerd worden. Na deze operatie zal de fysiotherapeut middels oefentherapie de knie weer samen met de patiënt 

Oefeningen