Nekhernia

Bij een hernia met klachten komt een zenuw beknelt te zitten doordat het binnenste gedeelte van een discus (schokdemper tussen de wervels) uitpuiltAls we kijken naar de wervelkolom kunnen we zien dat er per niveau aan de zijkanten zenuwen ontspringen. Dit zijn spinale zenuwen die delen van het lichaam innerveren. Een hernia hoeft in principe helemaal geen klachten te geven. Als de uitpuiling zo gesitueerd is dat er geen compressie op een spinale zenuw ontstaat, zal dit geen klachten geven. Sommige mensen lopen dus met een hernia, niet wetend dat deze er daadwerkelijk zit omdat het geen klachten oproept. 

De hernia waarbij wel compressie op een spinale zenuw aanwezig is,  gaat gepaard met verschillende symptomen die voornamelijk ontstaan in de nek en in een of beide armen.  De uitstraling kan zich uitten in de schouder en zelfs tot in de vingers. Dit is afhankelijk van het niveau van de hernia, want elke spinale zenuw heeft namelijk zijn regio van innervatie. Als er op niveau C5 compressie op de zenuw door een hernia ontstaat, uit dit zich ook in klachten in het gebied van C5.  

 

Hoe herken ik een nekhernia (wat zijn de symptomen?) 

De klachten die een nekhernia geeft verschilt qua mate van intensiteit per persoon. De een ervaart niet zoveel klachten en de ander wordt door een nekhernia erg beperkt in het dagelijkse leven. De meest voorkomende symptomen van een nekhernia zijn duizeligheid, pijn aan de nek en hoofdpijn. 

De symptomen van een nekhernia op een rijtje: 

 • Duizeligheid 
 • Pijn aan de nek 
 • Hoofdpijn 
 • Pijn in de schouderregio en/of pijn tot aan de vingers 
 • Slapend, branderig, prikkelend en/of slapend gevoel in een of beide armen 
 • Buigen van de nek provoceert de klachten 
 • Persen, niezen of andere druk provoceert de klachten 

 

Oorzaken van een nekhernia 

Er kunnen verschillen oorzaken ten gronde van een hernia liggen. Zo kan een slechte zithouding resulteren in een nekhernia. Denk hierbij aan een voorovergebogen houding van het hoofd tijdens werk aan een bureau voor een langere termijn. Door deze houding ontstaat er veel druk op de tussenwervelschijven en is de kans op een uitstulping groter. Zwaar lichamelijk werk kan ook zorgen voor veel druk op de tussenwervelschijven en dus op langer termijn tot een nekhernia. 

De risicofactoren op een rijtje: 

 • Leeftijd tussen de 20-50 jaar 
 • Overgewicht 
 • Roken 
 • Zware belasting wervelkolom 
 • Langdurig zitten 
 • Slechte zithouding 
 • Weinig lichaamsbeweging 

 

Het diagnosticeren van een nekhernia 

De diagnose van een hernia kan worden gesteld door de fysiotherapeut of door een arts. Meestal wordt er een MRI of CT scan gemaakt om de hernia te bevestigen. De fysiotherapeut of arts zal gaan kijken of de uitstralende klachten uit te lokken zijn met verschillende hernia provocerende testen. Naast deze provocerende testen wordt er gekeken naar de reflexen en sensibiliteit (het gevoel) van de regio’s waar de uitstraling zich in uit. 

 

Behandeling bij een nekhernia 

Een hernia kan operatief en conservatief (zonder operatie) worden behandelt. Meestal wordt er eerst gekeken of er met een conservatieve behandeling de klacht getackled kan worden. Middels oefentherapie gericht op kracht en stabiliteit van de spieren rondom de nek, kan de hernia teruggedrongen worden. Hierdoor zullen klachten ook afnemen en is het mogelijk dat de hernia herstelt. Mocht dit niet werken, dan kan er altijd nog een operatieve ingreep worden uitgevoerd.  

Oefeningen