Lage rug Hernia

Wat is een lage rug hernia? 

Bij lage rugklachten vreest iedereen dat er sprake is van een hernia. Bij een hernia met klachten komt een zenuw beknelt te zitten doordat het binnenste gedeelte van een discus (schokdemper tussen de wervels) uitpuilt. In de meeste gevallen ontstaat zo’n uitpuiling laag lumbaal bij L4-L5/L5-S1 (helemaal onderin de lage rug). Als we kijken naar de wervelkolom kunnen we zien dat er per niveau aan de zijkanten zenuwen ontspringen. Dit zijn spinale zenuwen die delen van het lichaam innerveren. Een hernia hoeft in principe helemaal geen klachten te geven. Als de uitpuiling zo gesitueerd is dat er geen compressie op een spinale zenuw ontstaat, zal dit geen klachten geven. Sommige mensen lopen dus met een hernia, niet wetend dat deze er daadwerkelijk zit omdat het geen klachten oproept. 

De hernia waarbij wel compressie op een spinale zenuw aanwezig is,  gaat gepaard met verschillende symptomen die voornamelijk ontstaan in de rug en in een of beide benen.  De uitstraling kan zich in het bovenbeen uitten, maar ook helemaal tot in de voet. Dit is afhankelijk van het niveau van de hernia, want elke spinale zenuw heeft namelijk zijn regio van innervatie. Als er op niveau L5 compressie op de zenuw door een hernia ontstaat, uit dit zich ook in klachten in het gebied van L5.  

 

Hoe herken ik een lage rug hernia (wat zijn de symptomen?) 

Door de uitstulping ontstaan er verschillende klachten. Pijn in de rug met daarbij uitstraling in een of beide benen is het meest voorkomende bij een lage rug hernia. De uitstraling kan zich uiten in een slapend, branderig, prikkelend en/of slapend gevoel. 

De symptomen op een rijtje: 

  • Pijn in de lage rug 
  • Slapend, branderig, prikkelend en/of slapend gevoel in een of beide benen 
  • Buigen van de rug provoceert de klachten 
  • Persen, niezen of andere druk provoceert de klachten 
  • In veel gevallen wordt de pijn bij een hernia erger als er aan de zenuw wordt ‘getrokken’. U kunt dit testen door op uw rug te gaan liggen en dan gestrekt uw pijnlijke been op te tillen 

 

Oorzaken van een lage rug hernia 

Bij ouderen boven de 50 ontstaan meer dan de helft van de hernia’s door lage rug artrose. Deze gaan meestal niet gepaard met klachten. Bij mensen tussen de 20-50 jaar gaat de hernia meestal wel gepaard met klachten. Langdurig zitten (met een verkeerde houding), te zware belasting, slechte conditie van de rug musculatuur en overgewicht kunnen resulteren in een hernia. 

Risicofactoren die voor een sneller vorming van een lage rug hernia kunnen zorgen: 

  • Leeftijd tussen de 20-50 jaar 
  • Overgewicht 
  • Roken 
  • Zware belasting wervelkolom 
  • Langdurig zitten 
  • Slechte zithouding 
  • Weinig lichaamsbeweging 

 

Het diagnosticeren van een lage rug hernia 

De diagnose van een hernia kan worden gesteld door de fysiotherapeut of door een arts. Meestal wordt er een MRI of CT scan gemaakt om de hernia te bevestigen. De fysiotherapeut of arts zal gaan kijken of de uitstralende klachten uit te lokken zijn met verschillende hernia provocerende testen. Naast deze provocerende testen wordt er gekeken naar de reflexen en sensibiliteit (het gevoel) van de benen waar de uitstraling zich in uit. 

 

Het behandelen van een lage rug hernia 

Een hernia kan operatief en conservatief (zonder operatie) worden behandelt. Meestal wordt er eerst gekeken of er met een conservatieve behandeling de klacht getackled kan worden. Middels oefentherapie gericht op kracht en stabiliteit van de onderrug, kan de hernia teruggedrongen worden. Hierdoor zullen klachten ook afnemen en is het mogelijk dat de hernia herstelt. Mocht dit niet werken, dan kan er altijd nog een operatieve ingreep worden uitgevoerd.  

Oefeningen