Surmenage klachten

Wat zijn surmenage gerelateerde schouderklachten? 

Surmenage betekent overbelasting. Bij een langere periode van zwaar werk waarbij de schouder hard moet werken, kan op ten duur een surmenage klacht ontstaan. De spieren raken overbelast en gaan pijn doen. Zo’n overbelasting kan naast langdurig zwaar werk ook ontstaan door bijvoorbeeld een verkeerde zit/sta houding. Dit kan resulteren in een pijnlijke schouder die activiteiten van het dagelijkse leven beperkt. Schouderklachten als gevolg van overbelasting vallen onder acute aspecifieke schouderklachten. 

 

Hoe herken ik surmenage gerelateerde schouderklachten (wat zijn de symptomen?) 

Bij een schouderklacht als gevolg van een overbelasting is de pijn gelokaliseerd rond de schouder en/of rond het schouderblad. Deze pijn kan uitstralen richting de arm of nek, maar dit is niet altijd het geval. Pijn rond het schouderblad met uitstraling richting de schouder en/of arm is vaak het gevolg van overbelasting van de schoudergordel. Dit zijn vier spieren die voor de stabiliteit van de schouder zorgen. Door de klacht kan de mobiliteit afnemen waardoor andere gewrichten, zoals de gewrichten tussen borst- en nekwervels, ook stijver worden. Schouderklachten als gevolg van overbelasting zijn altijd te provoceren met bewegingen. Welke bewegingen dit zijn hangt af van welke spieren/gewrichten betrokken zijn bij de klacht. 

Symptomen op een rijtje: 

  • Pijnlijk gevoel rond de schouder 
  • Pijnlijk gevoel rond het schouderblad 
  • Uitstralende pijn richting de nek/bovenrug/arm 
  • De pijn is te provoceren 

 

Wat zijn de oorzaken van schouderklachten door overbelasting 

Bij overbelasting moet er meer werk verricht worden door de spieren dan dat zij eigenlijk aan kunnen. Bijvoorbeeld bij een verkeerde houding. Door een verkeerde houding ontstaat er enorm veel spanning op de spieren en kan dit op langer termijn klachten gaan geven. Zwaar werk of sporten waarbij veel bovenhandse bewegingen bij worden gemaakt staan ook vaak aan de basis van het ontwikkelen van schouderklachten.  

Risicofactoren die kunnen leiden tot overbelasting van de schouder: 

  • Verkeerde houding 
  • Zwaar werk 
  • Sporten waarbij veel bovenhandse bewegingen gemaakt worden (bijvoorbeeld tennis) 

Diagnosticeren van schouderklachten door overbelasting 

De fysiotherapeut zal bij de intake op zoek gaan naar de oorzaak van de klacht. Als er factoren aanwezig zijn die mogelijk overbelasting voor overbelasting kunnen zorgen, wordt hier het onderzoek op aangepast. De fysiotherapeut zal in het onderzoek gaan kijken naar behandelbare grootheden. Dit is een toegenomen spierspanning, een verminderde mobiliteit en/of een verminderde stabiliteit. Mocht een verkeerde houding de oorzaak zijn van de klacht, dan wordt dit ook meegenomen in het onderzoek. 

 

Het behandelen van schouderklachten als gevolg van overbelasting 

De gevonden behandelbare grootheden in het onderzoek worden verwerkt in een behandelplan. Er worden doelen opgesteld met daarbij fysiotherapeutische interventies om deze in standhoudende factoren mee aan te pakken: 

  • Krachttraining 
  • Stabiliteit training 
  • Mobilisatie technieken 
  • Dry needling ter ontspanning van de spieren 
  • Massage ter ontspanning van de spieren 
  • Advies op het gebied van houding