Meniscusletsel

Wat is meniscusletsel? 

De knie bestaat uit verschillende stabiliserende structuren die ervoor zorgen dat het kniegewricht optimaal functioneert. Er zijn verschillende ligamenten rond en in het kniegewricht die voor stabiliteit zorgen. Naast deze ligamenten bevinden zich binnen in de knie de binnenste en buitenste meniscus. Deze menisci zijn gemaakt van vezelig kraakbeen, fungeren als een stootkussen en zorgen voor een sturing van het kniegewricht.  Bij een scheur in een van de twee menisci ontstaan verschillende klachten die hinder kunnen veroorzaken bij sportactiviteiten en alledaagse bezigheden. 

 

Hoe herken ik meniscusletsel? 

De binnenste meniscus scheurt het vaakst aangezien deze meniscus het minst beweegbaar is. Pijn zit dus dan ook vaker aan de binnenzijde van de knie gelokaliseerd. 

Bij een acuut trauma is op het moment zelf meteen al een pijnscheut te voelen waarna vrij snel een zwelling ontstaat. Het buigen van de knie is erg pijnlijk en gaat moeizaam. Bepaalde bewegingen van de knie kunnen resulteren in ‘slotklachten’. Dit houdt in dat de knie bij bepaalde bewegingen ‘op slot’ schiet en dus even niet bewogen kan worden. Verschillende activiteiten kunnen resulteren in pijn, bijvoorbeeld wandelen, fietsen en autorijden. Er kan tijdens het bewegen een instabiel gevoel van de knie ervaren worden. Bij het scheuren van de meniscus door overbelasting zijn de klachten vaak milder dan bij een acuut moment. 

De symptomen van meniscusletsel op een rijtje: 

  • Na een acuut trauma ontstaat meteen pijn (aan de zijkant van de knie) 
  • Na een acuut trauma kan zwelling optreden 
  • Instabiel gevoel van de knie 
  • De knie schiet soms op slot 
  • Sportactiviteiten en dagelijkse bezigheden zijn moeilijker uit te voeren 

 

Wat zijn de oorzaken van meniscusletsel? 

Er zijn twee mogelijke oorzaken die aan de basis staan van een meniscusletsel: 

Acuut trauma 

  • Een verdraaiing van de knie, het bovenbeen draait terwijl het onderbeen gefixeerd op de grond blijft staan 
  • Hierdoor ontstaat er veel kracht op de meniscus waardoor hij scheurt 

Overbelasting 

  • Door zware belasting voor langere periode kan de meniscus scheuren. Er wordt dan teveel gevraagd van de meniscus waardoor deze langzamerhand kapot gaat, tot hij scheurt 

 

Het diagnosticeren van meniscusletsel 

Een fysiotherapeut of huisarts zal bij verdenking op meniscusletsel een cluster aan testen uitvoeren. Aan de hand hiervan zal met aanvullend onderzoek, een MRI-scan, in -of uitgesloten worden of de meniscus gescheurd is. 

 

Het behandelen van meniscusletsel 

Een meniscus scheur wordt middels een operatie gemaakt. Dit gebeurd via een kijkoperatie. Er worden dus kleine incisies gemaakt in de knie en de orthopeed kan middels een cameraatje alles op beeld zien wat er gebeurd. De orthopeed zal de meniscus hechten of het afgescheurde deel afknippen. 

Het is erg belangrijk dat er voor de operatie samen met de fysio aan de knie gewerkt wordt. Door het Verbeteren van de kracht, bewegelijkheid en stabiliteit voor de operatie, hoeft de knie na de operatie minder in te halen.  

Uiteraard is het daarnaast van belang dat er een revalidatietraject wordt gestart na de operatie met de fysiotherapeut. Samen wordt er middels verschillende interventies gewerkt aan de knie om deze weer net zo goed te krijgen als de gezonde knie.  

 

Oefeningen