Iliotibiaal bandsyndroom (ITBS)

Wat is ITBS? 

Iliotibiaal bandsyndroom of afgekort ITBS, is een blessure aan de peesplaat aan de zijkant van het been. Deze peesplaat, de iliotibiale band, loopt van de bekken richting de buitenzijde van de knie en is het aanhechtingspunt van verschillende spieren, waaronder de grote bilspier. ITBS ontstaat meestal door overbelasting waarbij veel strekking en buiging van de knie bij komt kijken. Door het strekken en buigen van de knie scheurt de iliotibiale band over de onderliggende structuren. Naast de iliotibiale band zijn de heupspieren en de slijmbeurs vaak betrokken bij ITBS. 

 

Hoe herken ik een ITBS (wat zijn de symptomen?) 
De pijnklachten bij ITBS zijn aan de buitenzijde van de knie gelokaliseerd.  Deze pijn neemt toe na het uitvoeren van activiteiten waarbij schuring van de iliotibiale band en onderliggende structuren ontstaat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wandelen, fietsen en hardlopen. Aangezien de band vanaf de heup richting de knie loopt kan er naast de buitenzijde van de knie, ook klachten rond het heupgewricht ontstaan. Door ITBS kan er rond de heup pijn en stijfheid optreden. 

De symptomen van ITBS op een rijtje:  

  • Pijn aan de buitenzijde van de knie 
  • Pijn en stijfheid van de heup 
  • Zwelling rond de heup en/of knie 
  • Pijn tijdens/na wandelen, hardlopen, wielrennen en andere activiteiten waar veel kniebuiging en strekking bij voorkomt 
  • Het gevoel dat de iliotibiale band ‘knapt’ bij buiging en strekking van de knie 

 

Wat zijn de oorzaken van ITBS? 

Zoals al benoemd is ITBS een blessure die ontstaat als gevolg van overbelasting. Dit houdt in dat er meer gevraagd wordt van de iliotibiale band dan dat deze aan kan. Bijvoorbeeld, als iemand die niet sport ineens vier keer in de week gaat hardlopen krijgen de structuren rond de knie een enorme klap. Deze spieren en andere structuren zijn deze belasting niet gewend en de belasting is dan simpelweg te groot. Hierdoor kan ITBS ontstaan. 

Onderliggende factoren die kunnen resulteren in het ontwikkelen van ITBS: 

  • Langdurig zitten, hurken of staan in dezelfde houding 
  • Plotseling flinke toename in sportactiviteit 
  • Sporten zoals hardlopen en wielrennen 

 

Het diagnosticeren van een ITBS 

Tijdens het vraaggesprek zal vrij snel naar voren komen dat er sprake is van een overbelastingblessure. De fysiotherapeut zal vervolgens in het onderzoek gerichte testen uitvoeren die een ITBS in- of uitsluit. Naast deze specifieke testen zal de mobiliteit, kracht en eventueel stabiliteit van de knie en heup bekeken worden. De manier van bewegen kan ook invloed op de klacht hebben. De fysiotherapeut zal kijken of er een afwijking aanwezig is bij de activiteit waardoor ITBS is ontstaan. 

 

Het behandelen van ITBS 

Bij een verminderde mobiliteit van de heup, knie of soms zelfs enkel, kan de fysiotherapeut mobilisatie technieken inzetten. Naast manuele technieken is het van belang dat er middels oefentherapie gewerkt wordt aan de kracht, mobiliteit en stabiliteit van de gehele keten van het aangedane been. Een verminderde rompstabiliteit kan ook bijdrage bij het ontwikkelen van ITBS of het in stand houden. Een goede core is dus erg belangrijk, dit zal daarom ook meegenomen worden tijdens de oefentherapie. 

Mogelijke interventies bij ITBS: 

  • Massage  
  • Dry needling 
  • Mobilisatie technieken 
  • Oefentherapie gericht op kracht, mobiliteit en/of stabiliteit 
  • Het verstrekken van informatie en advies

Oefeningen