Wat is Heupartrose (Coxartrose)?

Heupartrose? 

Het heupgewricht bestaat uit een kop en een kom. In het gewricht bevindt zich kraakbeen dat ervoor zorgt dat de kop en kom goed in elkaar passen. Daarnaast fungeert dit kraakbeen als schokdemper en zorgt voor soepele bewegingen van het gewricht. Artrose is een degeneratief proces van gewrichtskraakbeen. Bij heupartrose slijt het kraakbeen van het gewricht, hierdoor verlopen de bewegingen minder soepel en worden schokken minder goed opgevangen. Dit kan resulteren in vervelende klachten zoals pijn in de bil- en liesregio en stijfheid van het gewricht. 

Men heeft tot op de dag van vandaag nog niks gevonden om de slijtage te remmen en hoe het mogelijk is om nieuw kraakbeen te ontwikkelen.  Desalniettemin, middels oefentherapie en andere fysiotherapeutische interventies kan het degeneratief proces vertraagd worden. Hierdoor blijft de functie van het heupgewricht zo goed als mogelijk en kunnen alledaagse activiteiten nog goed uitgevoerd worden. 

 

Wat zijn de symptomen van heupartrose (wat zijn de symptomen?) 

Men denkt meestal dat slijtage van een gewricht altijd gepaard gaat met klachten, dit is echter niet altijd het geval. De mate van klachten verschilt per persoon. Zo kan iemand met ernstige artrose minder klachten ervaren dan iemand met mildere slijtage. Als er klachten zijn bij heupartrose dan uit dit zich vaak in pijn in de lies/bilregio. Daarnaast kan er bewegingsbeperking ontstaan in verschillende richtingen. Heupartrose kenmerkt zich met een capsulair patroon, dit houdt in dat drie bewegingen het meest beperkt zijn: het naar voren bewegen van het been > een rotatie naar binnen van het been > het naar achteren bewegen van het been. 

Alle mogelijke symptomen van heupartrose op een rijtje: 

  • Pijn in de bil- en/of liesregio 
  • Bewegingsbeperking volgens capsulair patroon 
  • Opstartstijfheid 
  • Warmte/zwelling van het gewricht 

 

Wat zijn de oorzaken van heupartrose? 

Er kunnen verschillende oorzaken aan de basis staan van het ontwikkelen van heupartrose. Heupartrose ontstaat doordat er veel krachten op het kraakbeen komen te staan. Bijvoorbeeld een standsafwijking van het lichaam of zwaar lichamelijk werk resulteert in meer druk op het kraakbeen dan normaal. Als gevolg hiervan kan het kraakbeen gaan slijten. De leeftijd speelt ook een rol, wanneer iemand ouder is heeft het heupgewricht een stuk meer moeten verdragen dan een heup van een jong persoon. Daarom komt heupartrose ook vaker voor bij oudere mensen dan bij jongeren. 

Mogelijke oorzaken van heupartrose op een rijtje: 

  • Zwaar lichamelijk werk 
  • Standsafwijking van het lichaam waardoor meer druk op het gewricht komt te staan 
  • Spierdisbalans waardoor meer druk op het gewricht komt te staan 
  • Heupklachten zoals een fractuur in het verleden 

 

Het diagnosticeren van heupartrose 

Een arts of fysiotherapeut kan tijdens het vraaggesprek al vaak een hypothese opstellen die in het onderzoek verder bekeken wordt. In het onderzoek zal de specialist kijken naar bewegingsbeperkingen, spierspanning en andere mogelijke afwijkingen die duiden op heupartrose. Mocht er een twijfel zijn dan kan middels aanvullend onderzoek, in de vorm van bijvoorbeeld een MRI-scan, in- of uitgesloten worden of er daadwerkelijk sprake is van slijtage van he gewrichtskraakbeen. 

 

Het behandelen van heupartrose 

Heupartrose kan niet verholpen worden. In eerste instantie zal er een indicatie fysiotherapie zijn waarbij er middels verschillende fysiotherapeutische interventies geprobeerd zal worden de klachten te remmen. Deze interventies zijn: 

  • Mobiliserende technieken 
  • Oefentherapie gericht op kracht, mobiliteit en stabiliteit 

 

Indien de klachten zo heftig worden dat oefentherapie en andere fysiotherapeutische interventies niks meer betekenen, kan er een nieuwe heup ingezet worden. Middels een operatie kan een orthopeed een nieuwe heup aanbrengen. Na deze operatie start een revalidatietraject bij de fysiotherapeut die samen met de patiënt de heup weer sterk, stabiel en mobiel zal proberen te krijgen.  

Oefeningen